DAVID FLYNN
ARCHITECTS

Blackrock


A 1970s bungalow is updated with a new timeless aesthetic. The interior is reconfigured to create large open plan spaces with an abundance of natural light and strong connections to the rich garden.

Reconfiguration and Refurbishment: 227.0m2

Entrance elevation
Print image

At the end of a cul-de-sac, the bungalow overlooks its own private green world.

A 1970s bungalow sits modestly within a brilliant garden. Behind the house, a steep level change reveals a basement with garden access while the ground floor extends out to a patio in the treetops.

Despite the lively surroundings, the interior was dark and somewhat detached from the patio and gardens. New large glazed sliders across the rear elevation will allow the interior to reach out into the garden as the patio becomes part of the living spaces. A glazed screen, large rooflights and open plan reconfiguration will result in bright, comfortable spaces.

As the front garden could only be accessed through a single door in a recessed porch, the garden and house existed as 2 separate entities. Glazed double doors across the front elevation are proposed instead of windows. These will allow access from bedrooms and living spaces onto a stepped timber porch. External insulation is proposed to increase energy efficiency and to create semi covered spaces. These interventions will create an inviting, inhabited space, perfect for enjoying the morning sun.

Front elevation visualisation
New timber porch, steps and built-in furniture spill out from the living spaces into the garden, allowing it to be inhabited instead of just looked at.


Before
The 1970s bungalow was a typical style of the time, but had become dated. New insulated render and blackened timber will transform the house, giving it a more timeless appearance.

Front elevation

New front elevation
New timber porch, steps and built-in furniture spill out from the living spaces into the garden, allowing it to be inhabited instead of just looked at.


Before
The 1970s bungalow was a typical style of the time, but had become dated. New insulated render and blackened timber will transform the house, giving it a more timeless appearance.

Digital model
An existing extension to the side included an exposed timber roof structure. This structure is to be extended across the open plan kitchen / living / dining area to create a single cohesive space.

Sectional model

Digital model
An existing extension to the side included an exposed timber roof structure. This structure is to be extended across the open plan kitchen / living / dining area to create a single cohesive space.

Location
Dalkey, Dublin

Completion
...

Architect
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
...

Main Contractor
...

Photography
(Pending)

Entrance patio
Open plan living spaces extend into the garden via two large sets of double doors onto a new timber patio.

Approach to the house

Entrance patio
Open plan living spaces extend into the garden via two large sets of double doors onto a new timber patio.

New large glazed sliding doors allow the open plan spaces to spill out into the enlarged raised patio. A timber staircase connects the patio to lower garden level

Model View.jpg

Model View New large glazed sliding doors allow the open plan spaces to spill out into the enlarged raised patio. A timber staircase connects the patio to lower garden level

Model View

New large glazed sliding doors allow the open plan spaces to spill out into the enlarged raised patio. A timber staircase connects the patio to lower garden level

Materiality
Blackened timber contrasts the white insulated render finish to transform the house. A new timber patio stretches out from the front of the house.

Interior view

Materiality
Blackened timber contrasts the white insulated render finish to transform the house. A new timber patio stretches out from the front of the house.