DAVID FLYNN
ARCHITECTS

Ranelagh


A 1930s 2 storey house is to be extended and redesigned to provide 2 external courtyards and create a fully accessible home for life.

Planning Granted.

Reconfiguration and Refurbishment: 122.4m2
Extension: 60.3m2

Interior view
Ground floor plan

The challenge was to convert this 1930s two-storey house with a small kitchen, external WC and North facing rear garden into a fully accessible home that can be enjoyed by all.

To the rear, the existing flat roof kitchen extrusion is to be replaced with a new large open plan kitchen living dining space.

The existing covered side passage and shed prevented evening light reaching the rear garden and resulted in dark internal spaces. These are to be demolished and replaced with a single storey extension to the rear of the site.

The Master Bedroom, accessible bathroom and master wardrobe are located on the corner of the site. This will result in two private courtyards with large areas of glazing opening from the living spaces and bedroom.

The new sloping zinc clad roof will allow low evening light to skim over the roof into the courtyard. This will create bright, warm internal spaces and suntrap courtyards.

A hall leading to the Master Suite is partially obscured with a perforated brick feature wall providing privacy without compromising on the flow of the open plan spaces.

Model Image Front Elevation
The existing front facade is carefully altered to form a recessed entrance porch and create a more symmetrical street elevation.

Front elevation

Model Image Front Elevation
The existing front facade is carefully altered to form a recessed entrance porch and create a more symmetrical street elevation.

Rear courtyard visualisation
A new courtyard maximises the light penetrating through the living spaces and master suite.

Before
An old addition to the rear is to be removed as well as opening up the back of the original house.

Nightime view

Rear courtyard visualisation
A new courtyard maximises the light penetrating through the living spaces and master suite.

Before
An old addition to the rear is to be removed as well as opening up the back of the original house.

Context model Image
The existing covered side passage and sheds stopped Western light reaching the interior. These are replaced with a private courtyard allowing evening light to stretch deep into the living spaces.

Sectional model

Context model Image
The existing covered side passage and sheds stopped Western light reaching the interior. These are replaced with a private courtyard allowing evening light to stretch deep into the living spaces.

Location
Dalkey, Dublin

Completion
...

Architect
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
...

Main Contractor
...

Photography
(Pending)

Interior visualisation
A feature brick wall will provide a semi-private corridor to the Master Bedroom from the living spaces without blocking off the spaces entirely.

Interior view

Interior visualisation
A feature brick wall will provide a semi-private corridor to the Master Bedroom from the living spaces without blocking off the spaces entirely.

Model Image Rear Courtyard
The new wrap roof wraps around the new extension and slopes down to limit overshadowing and allow low evening light to skim over the roof into the courtyard.

Model

Model Image Rear Courtyard
The new wrap roof wraps around the new extension and slopes down to limit overshadowing and allow low evening light to skim over the roof into the courtyard.

Kitchen Visualisation
A brick pier extending from the courtyard to kitchen along with floor-to-ceiling glazing results in the courtyard and living spaces feeling like one.

Interior view

Kitchen Visualisation
A brick pier extending from the courtyard to kitchen along with floor-to-ceiling glazing results in the courtyard and living spaces feeling like one.

Master Bedroom Visusalisation
The Master Bedroom sits between two private courtyards resulting in a bright space all year round.

Interior view

Master Bedroom Visusalisation
The Master Bedroom sits between two private courtyards resulting in a bright space all year round.