DAVID FLYNN
ARCHITECTS

Malahide


A mid-century semi-D in an Architectural Conservation Area is to be reconfigured and extended for use as a family home that spills into the garden beyond.

Planning Granted.

Reconfiguration and Refurbishment: 140.7m2
Extension: 81.3m2

Daytime view from garden
Print image

This mid-20th century dwelling forms half of a pair of distinct houses in Malahide. This house exhibits a number of fine features which contribute to the special character of the street, but internally the layout is an array of small rooms with winding corridors.

These details are to be retained and the quality and style of the street persevered while the interior rooms are reconfigured into large, bright spaces.

This new layout combines the flow and openness of open- plan with private break-out spaces, ideal for a growing family. Relocating the staircase, allows the new covered porch and hall door to be centred on the impressive front gable elevation, instead of hidden off to the side.

This provides long views through the entrance hall and living space directly out to the mature garden. At the rear, the existing flat roofed extension to the rear is to be rebuilt with a higher ceiling.

Floor-to-ceiling glazed sliders flood the living spaces with evening light, while a high level window and large rooflight capture the first morning rays ensuring the interior is bright throughout the day.

Overall model
By replacing the existing garage and sheds with side extension, a new side passage is to be created. This is to align with the existing distinct flat roof ‘eyebrow’ to the front elevation.

Model

Gable elevation
By replacing the existing garage and sheds with side extension, a new side passage is to be created. This is to align with the existing distinct flat roof ‘eyebrow’ to the front elevation.

Front elevation visualisation
A new centred hall door and covered porch provides a clear entrance.


Before
The existing house was entered to the side, essentially through the garage. This was meagre and small in comparison to the impressive scale of the house. Rear model View: New living spaces to the rear are split into three forms to minimise the bulk of the extension to limit overshadowing. A new private courtyard will provide light and access between office and living spaces.
Photo of house before the works

Front elevation view

New front elevation
A new centred hall door and covered porch provides a clear entrance.


Before
The existing house was entered to the side, essentially through the garage. This was meagre and small in comparison to the impressive scale of the house. Rear model View: New living spaces to the rear are split into three forms to minimise the bulk of the extension to limit overshadowing. A new private courtyard will provide light and access between office and living spaces. Photo of existing house

Model
New living spaces to the rear are split into three forms to minimise the bulk of the extension to limit overshadowing. A new private courtyard will provide light and access between office and living spaces.

Model

Model
New living spaces to the rear are split into three forms to minimise the bulk of the extension to limit overshadowing. A new private courtyard will provide light and access between office and living spaces.

Rear elevation visualisation
Large areas of glazing to the West elevation will capture the last of the evening and will provide views along the garden.

Before
The existing rear extension is to be rebuilt with a higher flat roof to create generously proportioned living spaces with high ceilings.
Photo of existing house

Nightime view

Rear elevation visualisation
Large areas of glazing to the West elevation will capture the last of the evening and will provide views along the garden.

Before
The existing rear extension is to be rebuilt with a higher flat roof to create generously proportioned living spaces with high ceilings.
Photo of house before the works