DAVID FLYNN
ARCHITECTS

Dalkey


Overlooking the city, a semi-detached house is reconfigured and extended to create a welcoming family home. Open plan spaces are filled with light and provide views through the whole house and over the wide rear garden.

Residential Extension: 59.4m2, Refurbishment: 123.6m2

Rear extension
Print image

With a very wide rear aspect, the original house had already been extended at ground floor level and at first floor level.

A semi-detached house built in the 1980s sits on a wedge shaped site opening to a wide rear garden. The house includes a shallow extension to the rear and a converted garage. Despite the south-east orientation, the internal spaces were dark and disconnected from each other and the large garden.

A new axial plan is proposed to create large bright spaces while retaining the existing staircase and front rom. This axis provides views through the entire house creating a strong connection with the garden and allowing sunlight to penetrate deep into the spaces.

A new partially covered entrance court will provide a clear, welcoming entrance. At the rear, the living room pushes out slightly into the garden to catch the last of the evening sun, creating large light-filled spaces from dawn to dusk.

Front elevation visualisation
The front of the house is smarted up with a new external insulated render system and alterations to create a new covered porch area. A large new corner window maximises views of Dublin bay.

Before
Typical of the time of its construction, the original house was fronted with artificial stone and grey plaster. The hall door was hidden around the side of the house.

Front elevation

Front elevation visualisation
The front of the house is smarted up with a new external insulated render system and alterations to create a new covered porch area. A large new corner window maximises views of Dublin bay.

Before
Typical of the time of its construction, the original house was fronted with artificial stone and grey plaster. The hall door was hidden around the side of the house.

Interior view
A cosy living area lies off the main kitchen dining space. This steps out of the rear building line to catch as much evening light as possible, and a large pocket slider door maintains an easy relationship between the two spaces.

Interior view

Interior view
A cosy living area lies off the main kitchen dining space. This steps out of the rear building line to catch as much evening light as possible, and a large pocket slider door maintains an easy relationship between the two spaces.

Sectional model
The new living space pops up above the existing ceiling height to create a generous space connected to the kitchen / dining area and to the garden beyond.

Sectional model

Sectional model
The new living space pops up above the existing ceiling height to create a generous space connected to the kitchen / dining area and to the garden beyond.

Location
Dalkey, Dublin

Completion
...

Architect
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
...

Main Contractor
...

Photography
(Pending)

The existing pitched roof at first floor level is to be extended to form a partially-covered entrance court. A structural pier folds down to form a low wall, providing a ledge to rest on and linger.

The roof of the extension follows the existing pitch to create a single cohesive first floor elevation. New retaining walls form built-in planters and steps to the sloped lawn and garden.

Shanid-08.jpg

Rear isometric model view The existing pitched roof at first floor level is to be extended to form a partially-covered entrance court. A structural pier folds down to form a low wall, providing a ledge to rest on and linger.

Built-in window seat with hardwood cladding

Front isometric model view The roof of the extension follows the existing pitch to create a single cohesive first floor elevation. New retaining walls form built-in planters and steps to the sloped lawn and garden.

Interior view
The roof of the extension follows the existing pitch to create a single cohesive first floor elevation. New retaining walls form built-in planters and steps to the sloped lawn and garden.

Interior view

Interior view
The roof of the extension follows the existing pitch to create a single cohesive first floor elevation. New retaining walls form built-in planters and steps to the sloped lawn and garden.

Interior view
The two-storey extension is pushed back from the existing house to retain the character of the street while meeting the needs of the family.

Interior view

Interior view
The two-storey extension is pushed back from the existing house to retain the character of the street while meeting the needs of the family.

A floor-to-ceiling corner window is sheltered by a structural pier, creating an open and inviting, yet private living space within.

The rear extension has a similar footprint to the original, but creates large, open plan spaces within. Glazed sliders open onto patio level allowing living spaces to spill outside.

Shanid-08.jpg

Rear isometric model view A floor-to-ceiling corner window is sheltered by a structural pier, creating an open and inviting, yet private living space within.

Built-in window seat with hardwood cladding

Front isometric model view The rear extension has a similar footprint to the original, but creates large, open plan spaces within. Glazed sliders open onto patio level allowing living spaces to spill outside.