DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Rear elevation drawing

Blackrock


The red brick front elevation and East facing garden inspired the reconfiguration and extension of this Semi-D, resulting in warm living spaces with plenty of natural light.

Residential Extension: 71m2, Refurbishment: 111m2

Rear Elevation
Rear elevation print image

Located on a large site with an East facing garden in South Dublin, this house stood as originally built in the 1930’s. Without any modifications or additions, it had become unsuitable for contemporary family life. Our aim was to stretch into the garden to create large living spaces filled with natural light.

A stepped plan and large rooflight ensure the house feels bright all year round. The extension takes the form of two interlocking volumes. The single storey volume opens to the East via large glazed sliding doors allowing morning light to penetrate deep into the plan.

Deep splayed brick reveals capture as much sunlight as possible while the splayed soffit offers protection from the elements without limiting views to the garden beyond.

Rear elevation
The original concrete bunker sits beyond the new extension. Large areas of glazing take advantage of the morning light and views over the garden. Photo: David Flynn Architects

Before
The old Crampton-built house was untouched since its original construction in the late 1930s.

Rear Elevation garden view

Rear elevation
The original concrete bunker sits beyond the new extension. Large areas of glazing take advantage of the morning light and views over the garden.

Before

Rear elevation
Glazed double doors open from the playroom to a partially covered patio. Overlooked by a large kitchen window, it is the ideal play area for children.

Rear elevation detail

Rear elevation
Glazed double doors open from the playroom to a partially covered patio. Overlooked by a large kitchen window, it is the ideal play area for children.

Splayed soffit detail
Smooth plaster render contrasts the warm red brick - a contemporary reference to the plaster and brick of the front elevation.

Rear elevation detail

Splayed soffit detail
Smooth plaster render contrasts the warm red brick - a contemporary reference to the plaster and brick of the front elevation.

Cross Section
To the rear of the house the new addition includes a two-storey element and a single-storey element which projects further into the garden. The kitchen includes a large-South facing window to provide daylight deep into the interior.

Solar orientation diagram
The stepped floorplan takes maximum advantage of the movement of the sun throughout the day.

Section through Kitchen

Cross Section
To the rear of the house the new addition includes a two-storey element and a single-storey element which projects further into the garden. The kitchen includes a large-South facing window to provide daylight deep into the interior.

Site plan

Solar orientation diagram
The stepped floorplan takes maximum advantage of the movement of the sun throughout the day.

Model view
The bulk of the new rear extension is broken into two interlocking volumes.

Elevation detail
Glazed slider doors to the rear elevation are recessed in splayed brick reveals.

Model view

Model view
The bulk of the new rear extension is broken into two interlocking volumes.

Elevation detail

Elevation detail
Glazed slider doors to the rear elevation are recessed in splayed brick reveals.

Brick splay detail
The splayed walls stretch from the living space allowing the spaces to extend into the garden.

Brick splay detail

Brick splay detail
The splayed walls stretch from the living space allowing the spaces to extend into the garden.

Kitchen view
Recessed dark blue kitchen units contrast the crisp white bulkhead and counters.

External view
Plaster splayed soffit allows for sunlight to penetrate deep into the living spaces while offering protection from rain and overheating

Kitchen view

Kitchen view
Recessed dark blue kitchen units contrast the crisp white bulkhead and counters.

External detail

External view
Plaster splayed soffit allows for sunlight to penetrate deep into the living spaces while offering protection from rain and overheating.

Glazed sliders
Large glazed sliders allow the living spaces to spill out to the timber patio and garden beyond.

Curved kitchen bulkhead
The curved end of the bulkhead wraps around to the kitchen window and contrasts the red brick pier outside.

Glazed sliders

Glazed sliders
Large glazed sliders allow the living spaces to spill out to the timber patio and garden beyond.

Curved kitchen bulkhead

Curved kitchen bulkhead
The curved end of the bulkhead wraps around to the kitchen window and contrasts the red brick pier outside.

Living spaces
Original sliding doors were refurbished allowing the living spaces to flow into one another, while retaining their own character.

Living spaces

Living spaces
Original sliding doors were refurbished allowing the living spaces to flow into one another, while retaining their own character.

Built-in shelving
Built-in shelving units sit either side of a new gas fire and beneath a new large rooflight providing ample storage space throughout the living areas.

Model View
The model analyses daylight coming into the interior. A large rooflight supplements glazing to the east and south elevations.

Built-in shelving and rooflight

Built-in shelving
Built-in shelving units sit either side of a new gas fire and beneath a new large rooflight providing ample storage space throughout the living areas.

Model image

Model view
The model analyses daylight coming into the interior. A large rooflight supplements glazing to the east and south elevations.

Landing rooflight
A new rooflight and splayed light well over the existing staircase floods the landing and entrance hall below with sunlight.

Existing fireplace
The existing fireplace was retained and refurbished. Located in the Front Sitting Room, it retains the character of the original house.

Landing rooflight

Landing rooflight
A new rooflight and splayed light well over the existing staircase floods the landing and entrance hall below with sunlight.

Existing fireplace

Existing fireplace
The existing fireplace was retained and refurbished. Located in the Front Sitting Room, it retains the character of the original house.

Large kitchen window
Situated between two curves, the window extends above ceiling level, drawing your eye up and allowing you to appreciate the changing sky.

Large kitchen window Large kitchen window

Large kitchen window
Situated between two curves, the window extends above ceiling level, drawing your eye up and allowing you to appreciate the changing sky.

Kitchen
The new kitchen counter and units are recessed under a plaster bulkhead. The corner of the space dissolves into the garden through a large window and large glazed sliders.

Kitchen

Kitchen
The new kitchen counter and units are recessed under a plaster bulkhead. The corner of the space dissolves into the garden through a large window and large glazed sliders.

Location
Booterstown, Dublin

Completion
March 2020

Design Team Leader
David Flynn Architects Ltd.

Architects
(Concept, Planning, Detailed Design & Construction)

David Flynn Architects Ltd.

Building Control: Design Certifier & Assigned Certifier
David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety Project Supervisor (Design Stage)
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
PCA Consulting Engineers

Quantity Surveyor
FMMP

Main Contractor
Optire Ltd.

Foreman
Gerry Murray

Photography
David Flynn Architects Ltd.